Besök i Ehrenström cell!

Några av våra medlemmar har varit i Carlstens fästning där Ehrenström själv suttit fången under en kortare tid för att få inspiration till pjäsen om hans liv vi håller på att producera! Vi testar just nu Ehrenström manuset på scenen i kulturhuset varje torsdag kl 18.45 till 21. Vi har ett 30 tal roller och musiker. Både vuxna och barn medverkar och det finns alltid plats för fler.

Vår föreställning kommer att spelas i Djurö kyrka och just på Djurö utspelade sig även stora delar av händelseförloppet i pjäsen. Vi planerar att spela sommaren 2019.

Bilderna är allihop ifrån detta besök och cellen är då hans och inte mycket har ändrats sedan han lämnat den.

Johan Albrecht Ehrenström dömdes till livstids fängelse efter att han benådades ifrån dödsstraffet halshuggning. Han fraktades till Carlstens fästning där han var fängslad i ungefär 2 år. Till en början hade han det ganska bra och vistades i en cell med två rum samt betjänt. Efter ett misslyckat rymningsförsök placerades han i en mörk cell i källaren. När Gustav Adolf kom till makten fick Ehrenström lämna fästningen och fördes vidare till nästa fästning, Vaxholms fästning där hans far var kommendant.

Senare kom den cellen att användas till livstidsdömda fångar som satt fastkedjade vid väggen. Det hade dock Ehrenström sluppit eftersom kedjorna kom till efter han lämnat fästningen.

(Om ni klickar på bilderna blir dem större och hamnar åt rätt håll~ 😉 )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *